Sıkça Sorulan Sorular

Lityum sabunlu ve lityum kompleks gresler, eski nesil greslerdir. Günümüzün zorlu endüstri uygulamalarının gereksinimlerini karşılayamaz. Ancak düşük maliyet ve eski alışkanlıklar nedeniyle dünya çapında yüzde 70’in üzerinde bir pazar payına sahiptir.

Genellikle yüksek sıcaklıklarda çalışan ekipmanlarda kullanılan bu gresler, yüksek sıcaklıklarda stabil kalabilir, fakat karbonlaşma yapar, yani yanar. Bu da yağlama sistemlerinde tıkanmaya ve mekanik arızalara neden olur. Uzun ömürlü yağlama gerçekleşemez.

Ancak yeni nesil gresler, son teknoloji ürünü olduğu için çok daha yüksek sıcaklıklarda stabil kalır ve yüksek performans gösterir. Düşük sıcaklıklarda kolay akar ve pompalanabilir, çok yüksek sıcaklıklarda incelmezler. Eski nesil gresler gibi ısınıp, soğudukça yapılarını kaybetmezler. Uygulandıkları yüzeye çok iyi nüfuz ederek, etkili ve uzun ömürlü yağlama sağlar.

Günümüzde lityum sabunlu ve lityum kompleks greslerin yerini; sürtünme noktaları için uzun ömürlü yağlamalarının yanı sıra su, nem, kirleticiler gibi dış etkenlere karşı da etkili koruma sağlayan yeni nesil gresler almaktadır.

Son kullanıcılara gres önerisinde bulunurken, dikkat edilmesi gereken en önemli konu gresin uygulama alanıdır. Çünkü farklı ortam şartlarında çalışan her uygulama alanı için farklı gres çeşitleri üretilmiştir. Her gresin de kendine özgü özellikleri vardır. Örneğin, her yüksek sıcaklıkta çalışan ekipman için tek tip gres önerilmez, çünkü bazı ekipmanlar sıcaklık yanında su, toz, buhar, kimyasal gibi başka faktörlere maruz kalarak çalışır ve gresin bu şartlara dayanımı aranır. Fakat tüm bu niteliklerin de tek bir greste toplanması mümkün değildir. Bu nedenle son kullanıcıya gres önerisinde bulunmadan önce gresin uygulama noktası yanında, çalışma şartları da önemlidir.

Dişli yağlarını seçerken, bilmemiz gereken önemli konulardan biri de yüksek devirde çalışan dişlilerde, düşük viskoziteli yağlayıcıların kullanılmasıdır. Düşük viskoziteli yağlayıcılar daha akışkan ve daha sıvıdır. Ekipmanların çalışma sıcaklığına daha kolay uyum sağlar. Güç kaybını minimuma indirir. Ekipmanların iç kısımlarına daha kolay nüfuz ederek, yağsız kalabilecek yüzey bırakmadığı için yağlamadan kaynaklı arızalar azalır. Sorunsuz çalışma sağlanır. Düşük viskoziteli yağlayıcılar, ekipmanların çalışırken ürettikleri ısıyı da daha kolay dağıtır. Ekipmanların iç kısımlarında aşırı ısınma önlenir ve ekipmanlar daha uzun süre kullanılabilir.

Makinaların yüksek performansla çalışması, en az enerji ile en yüksek verimin elde edilmesi, en az materyal arızası (ya da kaybı), minimum atık ile işletmenin sağlanması günümüzün ölçülen etkenleridir. Düşük kalitedeki endüstriyel yağlar, makine ve ekipmanların performansını düşürerek, daha kısa sürede arızalanmalarına yol açar. Mekanik aksamların mükemmel çalışmayı sürdürebilmesi için sistemi oluşturan elemanların kalitesi yanında, yağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini (viskozite, yoğunluk, katkı kombinasyonu gibi) üretildiği şekliyle koruyabilmesi gerekir. Düşük kalitedeki yağların kullanımı sonucunda makine ve ekipmanların çalışma sırasında ürettikleri ısı, düzgün şekilde dağılmaz ve aşırı ısınma gerçekleşir. Aşırı ısınma da yağın kimyasını değiştirir. Makine ve ekipmanların iç kısımlarında kimyası değişen yağ, karbonize olarak birikir, kirlenir, tıkanıklık ve en sonunda da arıza oluşturur.

Günümüzün işletmeleri, yoğun rekabet şartlarında müşterilerinin talep ettikleri ürünlerin, istenilen kalite şartlarına uygunluğunu sağlamak için üretim süreçlerindeki hataları minimize etme konusunda çalışmalar yaparlar.

Bu çalışmalar, üretim süreçlerinin iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve kontrolünü sağlama konusunda işletmelere yardımcı olur. Üretim süreçlerindeki sorunlar tespit edilir, nedenleri araştırılarak, aynı hataların gerçekleşmemesi için önlemler alınır. Çünkü üretimin tüm süreçlerine hakim olmak, verimliliği artırmanın başlıca yöntemidir. Verimliliğini yitiren her fabrika, iflasa mahkumdur. ‘İşi doğru yapmak’ da iyi organize olmuş bir operasyonel mükemmellik temelinden geçer. Bir seferde, doğru üretimi, kesintisiz olarak yapmak, işletmeyi rakiplerine göre bir adım öteye taşır. Bir fabrikanın üretim aşamasında duruş yaşaması ise, fabrikanın üretim sürecinin geçici olarak durmasıdır. Bu durum, tesisin üretim kapasitesini azaltır ve üretimin zamanında tamamlanmasını geciktirir. Talepleri karşılayamayan işletme, müşterilerini kaybedebilir. Ayrıca duruş, çalışanların ücretlerini ve üretim maliyetlerini arttırarak, işletmenin kârlılığını düşürür.

Düşük kaliteli gresin, çalışma sırasında, zorlu şartlarda, sürekli birbirine temas eden metal parçaların, birbirine yapışmasını önleyici ve aşınmayı azaltıcı özellikleri yeterli değildir. Bu nedenle, ucuz gres tüketmek, makine ve ekipmanları oluşturan metal parçaların zamanla birbirine kaynamasına ve aşınmasına neden olur.

Montaj pastası ya da montaj macunu, yüksek oranda katı yağlayıcı içeren, gres benzeri, ancak gresten çok daha koyu kıvamlı yağlayıcılardır. Montaj aşamasının etkili yardımcılarıdır. 1200 °C’ye varan yüksek sıcaklıklar veya çok büyük sıkıştırma yükleri gibi en zorlu koşullarda bileşenler (dişli bağlantıları, bağlantılar üzerindeki civatalar, saplamalar vb. metal parçalar) birbirine kaynayabilir. Sökümü sırasında da iş kazaları yaşanabilir. İşte montaj pastaları bu ekstrem koşullar altında, metal parçaların birbirine yapışmasını önleyen ve gerektiğinde de bu parçaların birbirinden kolayca ayrılmasını sağlayan etkili bir yağlama filmi oluştururlar. Tribokorozyon, kilitlenme, aşınma ve aşındırma korozyonu, yapışma-kayma etkisine karşı güvenilir koruyuculardır. Metalin yüzey kopmalarını önlerler. Yeni ya da onarılmış makineler ve mekanik sistemlerin, başlangıç ve alıştırma özelliklerini geliştirmek için kullanılırlar.

80 yıllık araştırma ve deneyime dayalı uzmanlığımız için HUSKEY Montaj & Demontaj pastalarını inceleyin:

Ürünleri Görüntüle >

Küçük veya büyük tüm üretim tesisleri mutlaka bir noktada anti-seize bileşenleri kullanımına ihtiyaç duyarlar.

Zorlu üretim koşullarındaki (yüksek sıcaklık, basınç, kimyasal, su, buhar vb. koşullar) ciddi aşınmalar, maliyetli onarımlara neden olabilir.

Montaj pastaları da özellikle bu koşullara maruz kalan sürtünme noktalarında, metal parçaların birbirine yapışmasını önleme veya bu parçaların birbirinden ayrılmasını kolaylaştırma özellikleri nedeni ile önerilir. Üstün yük taşıma kapasitesi, emniyetli çalışma özellikleri ya da sürekli ortam direnci olan uygulamaların olduğu otomotiv, makine ve makine ekipmanları, elektronik, havacılık, savunma, denizcilik, metal işleme, petrol sahası, kimya, petrokimya, çelikhane vb. endüstrilerde sıklıkla kullanılır.

Sürtünme ve aşındırmadan kaynaklanan korozyon, tüm üretim sürecini kesintiye uğratabileceği için yüksek bir risk oluşturur. Bu nedenle makinelerin dayanıklılığını arttırmak amacı ile çalışma sürecine en uygun montaj pastası seçilmelidir.

Montaj pastalarının türleri, içeriğindeki malzemelere göre değişiklik gösterebilir: Polietilen bazlı montaj pastaları, poliuretan bazlı montaj pastaları, poliamid bazlı montaj pastaları vb.

Montaj pastaları; Molibden di sülfür, aşırı basınç, PTFE (teflon), bakır, grafit, alüminyum parçaları vb. yağlama katkıları içerebilir. Bu konuda HUSKEY Montaj & Demontaj Pastalarını inceleyebilirsiniz.

Bazı montaj pastaları, gıda ile tesadüfi temasa uygun olup, NSF H1 kayıtlıdır. HUSKEY FG 1800 Food Grade Anti-Seize & Thread Sealing Compound ürünümüz, önleyici bakım için geliştirilen NSF H1 kayıtlı ürünümüzdür.

HUSKEY FG-1800 Ürünü İncele >

Bazı montaj pastaları, üstün katı yağlama özelliği ile keçeleri, aşınmadan kaynaklı sızıntıya karşı daha dayanıklı hale getirerek, bağlantının ömrünü uzatır. Sızdırmazlık özelliği, dişliyi kolayca dağılmaya karşı korur.

Su, doğalgaz, LPG gibi çeşitli endüstrilerde sıvı ve gaz taşıyan ana hatlar üzerindeki dişli bağlantıları için güvenilir kalitede sızdırmazlık maddesi olan montaj pastaları, dayanıklı yağlama özelliğine sahiptir. Bazı montaj pastaları ise Oksijen veya LPG’li sistemlerde kullanılmamalıdır!

Toksik olmayan, herhangi bir çözücü, kurşun, grafit, TFE Polimer veya kil dolgu maddesi içermeyen montaj pastaları da vardır. Huskey 400 THREAD SEALANT & ANTI-SEIZE COMPOUND ürünümüzü inceleyebilirsiniz.

Ürünleri Görüntüle >

Teflon (PTFE- Politetrafloroetilen) bazlı gresler, en üst kalite greslendendir. Teflon, gresin, yüksek sıcaklıklarda bile metal yüzeylerde “yapışma önleyici” özelliğini koruyarak, aşınmayı azaltmasını sağlar. Yanıcı olmadığı ve kendi kendini temizleme özelliği de bulunduğu için gres, yüksek sıcaklıklarda karbonlaşma-kömürleşme yapmaz.

Teflon bazlı gresler, ayrıca yüksek dielektrik direnci özellikleri ile motor pompa ve protektörleri vb. uygulamalarda güvenle kullanılır.

HUSKEY HTL 500 ürününü incele >

Teflon, gresin “yük taşıma kapasitesini” de arttırır. Su itici özelliği sayesinde, deniz suyu-sıcak su ve buhara dayanıklıdır.

HUSKEY LVI 50 Gresi ürününü incele >

Diğer kimyasallara karşı reaktif değildir. Metal parçaların korozyonunu engelleyerek, metal parçaların kalitesi korunur.

Teflon, tüm bu özelliklerinin getirdiği yüksek yağlayıcı gücü ile gresin yağlama ömrünü uzatır. Üretici markamız HUSKEY, endüstride birçok uygulamanın gereksinimlerini karşılayan PTFE’li greslerini geniş bir ürün portföyünde sunuyor.

HUSKEY Biobase EP Yağlayıcı ürününü incele >

Perfluoropolyether (PFPE), genellikle yüksek sıcaklıklarda işleyen sistemlerde yağ veya yağlama maddesi olarak kullanılan sentetik bileşiktir.

En son teknoloji ürünü (PFPE) gresler, ekstrem uygulamalara yönelik tasarlandıkları için fiyat olarak da pahalıdır.

PFPE gresler, PTFE (teflon) kalınlaştırıcılar ile üretilir. Kararlılık, yanmama, reaktif olmama özelliklerine sahiptir. Alev almaz. Parlama noktaları yoktur. Mükemmel yüksek ve düşük sıcaklık performansı sağlar. 300 ⁰C’ye kadar yüksek sıcaklıklarda keçeleri aşındırmaz. Uzun ömürlüdür. Yüksek dielektrik dayanıma sahiptir. Hava ve su geçirmez. Saf oksijene kısmi maruz kalan yerlerde kullanılabilir. Elastomer ve plastiklerle uyumludur. Gıda üretim, işleme, muhafaza ve dolum yapılan tesislerde kullanım için NSF H1 tescillidir.

PFPE gresler, ayrıca hafif ve hava koşullarına dayanıklı olduğundan, hava koşullarına dayanıklı cihazların hareketli parçalarında ya da hava koşullarına maruz kalan diğer ekipmanlarda yağlama maddesi olarak kullanılabilir. Mükemmel dayanım gösteren, üstün özellikli PFPE greslerimiz için HUSKEY PF SERİSİ yağlayıcılarımızı inceleyebilirsiniz.

HUSKEY PF Serisi Gresi ürününü incele >

İçecek üretiminde, sorunsuz çalışma beklentisinin en yüksek olduğu ekipmanlar, konveyör ile zincirlerdir. Konveyör, yüksek sürtünme katsayılarına ulaşmamalı, zincirlerde de kalıntı oluşturmamalıdır.

PET, karton, metal, cam ambalaj malzemeleri; yanlış ve yetersiz yağlama sonucu, konveyör hatları üzerinde sorunsuz hareket edemez, hatta düşebilir. Ürünlerin ambalajı hasar görebilir. İşletme için maliyetler yükselir, üretkenlik düşer.

Gıda üreticilerinin “kesintisiz ve verimli üretim, yüksek hijyen, azalan temizlik, uzun ekipman ömrü, düşük yağ tüketimi ve düşük işletme maliyetleri” ihtiyaçlarını karşılayan yüksek performanslı yağlayıcılar, minimum dozajlama ile sürtünmeyi ve aşınmayı etkili bir şekilde önler, kalıntı bırakmaz.

HUSKEY’nin tescilli katkı maddeleri ile formüle edilmiş, yeni nesil gresleri ve zincir yağlarını gıda sektörünün pek çok uygulama alanlarında güvenle kullanabilirsiniz.

Şişeleme ve konserveleme tesislerinin yağlayıcı ihtiyaçları, konservelenecek veya şişelenecek ürünün cinsine ve ambalajına (cam şişe, plastik şişe, alüminyum kutu veya çelik kutu) göre değişir. İçecek şişeleme ve konserve fabrikalarındaki yağlayıcı gereksinimleri, içecekle olası temasa bağlıdır. Gıda ile temasın olası olduğu alanlarda tesis, NSF H-1 tescilli bir ürün kullanmalıdır. Gıda teması olasılığının olmadığı yerlerde tesisin, NSF H-2 yağlayıcılarını veya genel kullanım yağlayıcılarını kullanmasına izin verilir.

Şişeleme ve konserve tesislerinin çoğu, kendi alanlarında hem tesadüfi temas hem de genel kullanım gıda sınıfı yağlayıcılar kullanır. Son yıllarda birçok gıda tesisi, uygulamada yağlayıcının yanlış uygulanması olasılığını önlemek için yalnızca NSF H-1 tescilli yağlayıcılara geçmiştir.

Bazı tipik uygulamalar ve HUSKEY Özel Yağlayıcı tavsiyeleri:

Bir yağlayıcının birincil rolü:

  • Sürtünmeyi ve aşınmayı azaltma
  • Pas ve korozyona karşı koruma
  • Isı transferi
  • Kirlenmeye karşı sızdırmazlık (kir, nem, vb.)
  • Bir dereceye kadar nem kirliliğini tolere etmedir.

 

Ne kadar pürüzsüz olursa olsun tüm metal yüzeyler, kayar iki yüzey arasında “yakalanan” ve “kavrayan” (tepe ve çukur gibi) yüzey pürüzleri içerir. Metalden metale teması ayırmak ve önlemek, yağlayıcının işlevidir.

İki temel yağlama türü vardır:

  1. Hidrodinamik yağlama (Yüzeyler ayrı tutulduğu sürece aşınma olmaz)
  2. Sınır yağlama (Sınır yağlayıcı yoksa, aşınma olur)

Hidrodinamik yağlama; ince bir yağ filmi, iki kayar yüzeyi ayırdığında meydana gelir. Bu ideal yağlama durumudur, ancak orta dereceli yükler altında, hız gerektirir.

Aşağıdaki etkenler yağlayıcı film tabakasını bozar:

  • Basınç
  • Sıcaklık
  • Yavaş hız
  • Kimyasallar ve kir

Düşük hızlara veya ağır yüklere sahip olduğunuzda, yüzey pürüzleri yağ filminin içinden geçerek, metalin metale temasına neden olur. Artık sınır yağlama durumundayız.

Sınır veya katı yağlayıcıların kullanılması, iki yüzeyi kaplayan, pürüzsüzleştiren ve böylece sürtünmeyi ve aşınmayı azaltan mekanik bir bariyer oluşturmaya yardımcı olur. Tipik sınır yağlayıcıları, Molibden Disülfit, PTFE, Grafit veya diğer türde katı yağlayıcıdır.

Endüstri genelinde kullanılan üç ana Sınır (katı) yağlayıcı Grafit, Molibden Disülfit (Moly) ve PTFE’dir (Teflon).

Bu Sınır Yağlayıcıların üçü de iki yüzeyi kaplar veya emprenye eder, pürüzsüzleştirir; böylece sürtünme ve aşınmayı azaltır. Bununla birlikte, Sınır Yağlayıcıların her birinin kendine özgü özellikleri ve “Şöhret İddiası” vardır. Belirli bir uygulama için bir yağlayıcı seçerken bu avantajlar göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Grafit:

Grafit, öncelikle iyi kayganlığı ve 2000 Fahrenheight’a (1093,3 santigrat derece) kadar yüksek sıcaklık kapasitesi nedeniyle kullanılan, koyu renkli bir katı yağlayıcıdır.

Yüksek ısı koşullarının ve kayma sürtünmesinin önemli bir faktör olduğu fırınlar, pişiriciler, konveyörler, fırınlar vb. (sıcak ve yavaş) uygulama alanlarıdır.

HUSKEY Moly-Graph Gresi >

 

Molybdenum Disulfide (Moly):

Moly, suda veya yağda çözünmeyen Gri / Siyah toz; Moly, söz konusu üç katı film yağlayıcı arasında en yüksek yük taşıma kapasitesine (500.000 psi’yi aşan) sahiptir. Moly, 800 Fahrenheight’a (426,6 santigrat derece) kadar yüksek sıcaklık koruması sağlar.

Rulmanlar, dişliler, kızaklar, kamlar; vb., aşırı yüklerin veya daha yüksek sıcaklıkların birincil kriter olduğu durumlarda kullanılır.

HUSKEY HTS 2 Moly Gresi >

 

PTFE (teflon):

PTFE suda, yağda ve çoğu kimyasal ve asitte çözünmeyen açık renkli katı yağlayıcıdır. PTFE, 600 fahrenheihgt’a (315,5 santigrat derece) kadar yüksekliğe varan sıcaklıklarda hafif ve orta dereceli yükler altında insanoğlunun bildiği en düşük sürtünme katsayısına sahiptir.

Açık renkli su geçirmez ve kimyasallara dayanıklı bir bariyerin gerekli olduğu veya tercih edildiği yüksek ve düşük hızlarda çalışan yataklar, dişliler, kızaklar vb. uygulama alanlarıdır.

HUSKEY LVI 50 Gresi >