Kauçuk ve Plastik Endüstrisine Özel Yağlayıcılar

Yüksek Adetlerde, Sürekli Proses için Güvenilir Yağlama

Kauçuk, oda sıcaklığında orijinal boyunun en az iki katına kadar uzayabilen, bırakıldığında ise orijinal boyuna dönebilen polimerik bir malzemedir. Dünyada yılda 12 milyon tonun üstünde kauçuk üretilir; bunun yaklaşık 1/3’ü doğal kauçuk (ağaçların özsuyundan üretilir), kalanı ise petrole kimyasal maddelerin eklenmesi ile üretilen, yapay (sentetik) kauçuktur. Polimer (yani plastik ve lastik) malzeme kullanımı, son 50 yılda hızla yaygınlaşarak, diğer malzemelerin yerini almıştır. Daha önce metal olarak üretilen birçok parça, cam şişe ve kavanozların büyük çoğunluğu artık plastik olarak üretilmektedir. Kullanılan polimerlerin toplam hacmi, metallerden fazladır ve bunun nedeni plastiğin üretiminin kolaylığıdır. Plastiklerden neredeyse tüm biçimler elde edilebilir. Kalıplanarak elde edilen ürünler, boyut hassasiyeti ve yüzey kalitesi açısından ek işlemler gerektirmemektedir. Üretimde, işlem sıcaklıkları da aşırı yüksek olmadığı için az enerji yetmektedir. Ancak her sektörde olduğu gibi, kauçuk ve plastik üretiminin aşamalarında da ekipmanları tehdit edebilen; yüksek basınç, sıcaklık gibi unsurlar vardır. Birçok proses de kesintisiz, sürekli olduğu için tesisat, yüksek adetlerde güvenli bir şekilde çalışmalıdır.

Oilsan Kauçuk ve Plastik Endüstrisi Yağlayıcıları ve Gresleri Hangi Süreçlere Yöneliktir?

Plastik şekillendirme yöntemleri ile süreçlerinin hepsine yönelik; bakıma daha az zaman ayırmanızı ve verimliliği arttırmanızı sağlayacak kauçuk ve plastik endüstrisi yağlayıcıları aşağıdaki gibidir:

Polimer eriyik: Polimer ısıtılır ve spinneret içinden basılarak, klasik ekstrüzyona benzer bir şekilde üretilir.

Ekstrüzyon: Kapalı bölmede bulunan malzemeye basınç uygulanarak, bir kalıp açıklığından akışa zorlanır; bu sırada malzeme kalıp boşluğunun belirlediği biçimde, sabit kesitli bir sürekli ürün oluşur. Bu yöntemle termoplastik ve elastomer malzemelerden boru, hortum, profiller, film ve levha, sürekli lifler, kaplı elektrik telleri üretilebilir. Sürekli proses olarak uygulanır; daha sonra ürün istenilen boylarda kesilir.

Enjeksiyon: Sık kullanılan bir yöntemdir. Proses kesintisiz ve çok kademeli şekilde işler. Çoğunluğu termoplastik bir madde olan malzeme, silindir içinde bir helezon vasıtasıyla plastikleştirilir, homojen bir karışım şeklinde karıştırılır, dozajı yapılır ve yüksek basınç altında bir kalıp yuvası içinde pres döküm kalıbına enjekte edilir.

Kalıplama: Şişirme, basınçlı, transfer, ekstrüzyonlu şişirme, germe, dönel kalıplama gibi pek çok çeşidi bulunur.

Isıl şekillendirme (Termoforming): Yassı termoplastik levha veya film ısıtılır. Bir kalıp yardımıyla istenilen biçime getirilir. Isıtıcılar, plastik yassı ürünün bir veya her iki tarafına yerleştirilir.

Haddeleme (Kalenderleme): Malzeme bir dizi merdaneden geçirilerek, kalınlık istenilen değere düşürülür.

Döküm: Sıvı, plastik yerçekimi ile kalıba dökülür ve sertleştirilir.

Köpükleme: Bir polimer ve gaz karışımı ile malzemeye köpüklü bir yapı kazandırılır.

Oilsan Kauçuk ve Plastik Endüstrisi Yağlayıcı ve Gresleri Ne Sağlar?

Plastiklerden; kalıplanmış parçalar, ekstrüzyonla elde edilen kesitler, filmler, ince levhalar, tel gibi ürünlerin üzerine yalıtkan kaplamalar, tekstil lifleri gibi pek çok değişik ürün elde edilir. Ayrıca plastikler boya, yapışkan gibi birçok malzemenin ana bileşenidir. Özellikle film germede, yağlayıcının yüksek sıcaklıklarda, kayan parçalar ve kızaklar arasındaki yüksek basınca dayanıklı olması gerekir. Operasyon sırasında yağ kalıntıları sürtünmeyi arttırır. Özel olarak üretilmiş yağlayıcılarımız, oluşabilecek küçük bir kalıntının, üretimi durdurmadan, sistemden temizlenmesini sağlar. Lastik üretiminde de, lastik katmanlarının içeriği ve bileşenleri, vulkanizasyon (kükürt ile sertleştirme) momentleri boyunca yeniden yağlamaya ihtiyaç duymadan birbirinin üzerinde kaymalıdır. Bu uygulamalara yönelik özel greslerimiz, mükemmel termal direnci ile güvenilir yağlama sağlar.