Yüksek Sıcaklık Gresleri Seçimi ve Avantajları

Yüksek Sıcaklığa Dayanıklı Gres Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Paylaş

Yüksek sıcaklığa dayanıklı greslerimiz; demir- çelik, maden, gıda (üretim, işleme, muhafaza ve dolum yapılan tesislerde), tarım, otomotiv, kimya, cam, inşaat, kâğıt endüstrisi gibi pek çok sektörde ve konveyörler, kalıp pimleri, elektrik motorları, motorlar, yüksek hızlı sürtünme önleyici rulmanlar, tekerlek rulmanları, bilyeli, makaralı rulmanlar, fırın arabaları rulmanları, dişliler, burçlar, sürgüler, valf operatörleri, kaplinler, vinçler, şasi ve CV mafsal yağlama, litograf ocakları, ısıl işlem, pompalar gibi ekipman türleri ile diğer pek çok uzun soluklu, kalıcı yağ koruması gerektiren zorlu uygulamalara yönelik tasarlanmıştır.

Çok ağır yükler, yüksek / düşük hızlar, ağır kimyasallar da yüksek sıcaklığa eşlik edebilir. Bu noktada yüksek sıcaklık greslerinin en önemli özelliği; extrem şartlarda bile sorunsuz çalışmalarıdır. Makine aksamını en iyi temizleyecek özelliklerinin yanında, ekipmanı fiziksel etkenlerden korur, sürtünmeden etkilenmemesini ve aşınarak parçalanmasını engeller.

Yüksek sıcaklık gresleri seçiminde nelere dikkat edilir?

Sıcaklık Aralığı:

Yüksek sıcaklık gresleri seçilirken, sıcaklık aralığı belirlenir. Bu gresler, 300 dereceye kadar çalışır. Makinelerin çalışma sıcaklığı, göründüğünden daha düşük olabileceği için gresin çalışacağı sıcaklığı ölçmede “sensör” kullanılır. Ayrıca yüksek sıcaklığın, “aralıklı” ya da “sürekli” oluşu da gres seçimini etkiler.

Gresin, yüksek sıcaklık performansı ise farklı testlere dayanır. Gresin içindeki kalınlaştırıcının, yağı – test koşullarında tutma kapasitesini kaybettiği sıcaklığı gösteren- “damlama noktası” testi; gerçek çalışma ortamındaki yüksek sıcaklık performansını tam olarak göstermese de bu yöntem yaygındır. Ancak gresi yaşlandırmak için -hızlandırılmış çalışma şartlarında gerçekleştirilen- “rulman testleri” daha doğru sonuçlar verir. Bu yöntemde gres başarısızlığı, sıcaklık dalgalanması veya aşırı rulman torku ile saptanır.

Doğru Viskoziteye Sahip Baz Yağı:

Uygulamaya yönelik gres seçiminde kritik parametrelerden biri de doğru viskoziteye sahip baz yağın belirlenmesidir. Viskozitenin 2 farklı sıcaklık arasındaki değişim hızına Viskozite Endeksi (Viscosity Index – VI) denir. Viskozite Endeksi ne kadar düşükse, yağ ısındığında viskozitedeki düşüş o kadar fazla olacaktır. Viskozite değeri yükseldikçe, damlaların viskozitesi de o kadar azalır.

Yüksek sıcaklıklara daha yüksek viskozite uygundur: Yüksek Viskozite Endeksi değerine sahip sentetik baz yağlar, yüksek sıcaklıklarda geleneksel mineral yağlara kıyasla, daha kalın yağ filmleri oluşturur. Sentetik baz yağlar bu nedenle aşınmayı daha fazla önler.

Düşük sıcaklıklarda ise daha düşük viskozite uygundur: Düşük sıcaklıklarda mineral yağlara kıyasla daha iyi bir akıcılık sağlayan sentetik baz yağlar, mekanik parçaların hareketine daha az direnç göstererek, ekipmanın ilk çalışmasına başlamasını kolaylaştırır.

Kalınlaştırıcı türü, katkı maddesi bileşimi özellikleri, gresin uygulanacağı ortam sıcaklığı, atmosferik kirlilik, hız, yük, yeniden yağlama

Uygulama sırasında gres performansının korunması için yağ, kontrollü şekilde –doğru zamanda, doğru miktarda- salınmalıdır. Fazla yağ salınırsa gres “kurur”, aşınmaya ve erken arızaya neden olur. Çok az yağ salınırsa yetersiz yağ filmi yine aynı negatif sonucu doğurur. Ancak doğru şekilde formüle edilen, dengelenen gres, salınan yağın bir bölümünü geriye emerek, yağlama yapmak üzere gerekli olduğu zaman ileride salacağı bir yağ rezervi oluşturur. Çünkü yağlama gresinde, yağ, “kalınlaştırıcı matris” vasıtası ile temas noktasına ulaştırılır. Kalınlaştırıcı matris –yağa daldırılmış bir sünger gibi- basınç yokken, yağı yağlama yapmak için salınmaya hazır şekilde kendi içinde tutar; -dönme, çalkalanma, sıcaklık, vb.etkenlerle- uygulama sırasında baskılandığı takdirde ise yağı bırakarak, gerekli yağ filmini oluşturur. Gres ayrıca çevreden içeriye sızıntı olmasını önleyen bir keçe olarak da işlev görür.

Gres kalınlaştırıcı matrisini etkileyecek tüm koşullar önemlidir. Gres kalınlaştırıcı matrisinin yağ salması için “kesme kuvveti” gibi dış bir kuvvete maruz kalması gerekir, ancak aşırı miktarda kesme kuvveti, kalınlaştırıcı matrisini tahrip ederek, yumuşamaya neden olabilir. Kalınlaştırıcının yapısı bozulunca, gres ilk halini koruyamaz, yağ sızıntısı oluşur. Su vb. çevresel kirleticiler de kalınlaştırıcı matrisini etkileyerek, şiddetli katılaşmaya ya da yumuşamaya yol açabilir. Su, yağ fazının yerini alır, yağ kaybı gerçekleşir.

Eğer gres; mekanik çalışma bölgesine ulaşamayacak kadar “katı” olursa, salınan yağlama yağı miktarı, etkili bir yağlamayı ve ekipman korumasını desteklemeye yeterli gelmeyebilir. Düşük sıcaklıklar gresin yağ salma özelliklerini önemli ölçüde azaltır, yetersiz yağlamaya, aşınmaya ve sonunda ekipman arızasına yol açabilir. Yüksek Viskozite Endeksi değerine sahip sentetik baz yağlar bu düşük sıcaklık koşullarında yeterli yağlama yağı akışı sağlamaya yardımcı olabilir.

Hidrodinamik yağlamada ise yağ filmi kalınlığı -akışkanın viskozitesine, yüzeyin hızına, yüzey son işleme hassaslığına ve yüke- bağlıdır.

Optimum yağlama için tüm bu etkenler göz önünde bulundurulmalıdır.

Yüksek Sıcaklığa Dayanıklı Gres Özellikleri Nelerdir?

Hem normal, hem de çok ağır çalışma koşullarına yönelik, sürekli çalışan ekipmanlar için tasarlanan yüksek ısı greslerimiz, geniş sıcaklık ortamlarında kusursuz çalışır ve dirençli bir yağlama filmi oluştururlar.

Isıya dayanıklı greslerimiz;

  • Yeni nesil, en son yağlama teknolojilerini temsil eder.
  • Yüksek sıcaklık uygulamaları için tasarlanmış, akmayan greslerdir.
  • Yüksek performanslıdır.
  • Saf, üstün kaliteli petrol baz yağlarından formüle edilmiştir.
  • Özel sentetik polimerlerin karışımından oluşur. PTFE ve Molibden disülfür ile kuvvetlendirilmiştir.
  • Aşırı basınç dayanımına sahiptir.
  • Kopma kuvvetine dayanıklıdır.
  • Aşınma ve korozyona karşı koruma sağlar.
  • Suya dayanıklıdır.
  • Sürtünmeyi ve aşınmayı önler.
  • Kimyasallara dirençlidir.
  • Leke, karbon kalıntısı bırakmaz. Çamurlaşma eğilimi oluşturmaz.
  • Neopren, Nitril, Hytrel ve Silikon gibi birçok sızdırmazlık malzemesi ayrıca bakır bileşenlerle uyumlu özellikte greslerimiz de vardır.
  • Ağır metaller veya klor bileşikleri içermeyen, çevre dostu greslerimiz de portföyümüzde yer alır.

Endüstriyel gres ve yağlarımız, çeşitli uygulamalar için çok sayıda uluslararası onay, sertifika ve referansa sahiptir:

  • Dünya çapında pek çok üllkenin üye olduğu NLGI (National Lubricating Grease Institute / Ulusal Yağlama Gres Enstitüsü) sertifikası, GC-LB teknik özelliklerini karşılayan, lider araç üreticilerinin, teknik özellikleriyle uyumlu kalitededir.
  • Amerikan ürün testi, inceleme ve belgelendirme kuruluşu NSF’nin verdiği H1 gıda sertifikası, Amerika Birleşik Devletleri tarım bakanlığı U.S.D.A. sertifikası ile HELAL sertifikalarına sahip, KOSHER onaylı, tescilli ürünlerdir.

Yüksek Sıcaklık Greslerinin Avantajları Nelerdir?

Yüksek sıcaklık greslerimiz;

  • Yüksek hızlarda, yüksek ısılarda, ağır yüklerde ve yüksek su uygulamalarında diğer yaygın olarak kullanılan, sürtünme önleyici greslerden daha uzun rulman ömrü sağlar.
  • Ekipman ömrünü uzattığı için bakım maliyetlerini düşürür.
  • Uzun yağlama aralıkları ve azaltılmış yağ tüketimi sunar.
  • Özgün nitelikleri ile yağ çeşitliliğinden kaynaklı stok miktarını azaltırlar.
Oilsan

Oilsan

Diğer Yazılar